Mă pregătesc să devin…. PĂRINTELE PERFECT!

Psiholog Simona Marin

Nu mai este o noutate faptul că părintele modern își dorește de fapt să fiu un părinte perfect. Încă din perioada sarcinii, părinții, în special viitoarele mame, se documentează, își iau notițe de la cursurile la care merg, își pun semne în cărțile pe care le citesc, își culeg informații din toate sursele pe care le găsesc la îndemână.Toate aceste lucruri sunt de admirat și sunt recomandate. Ele au un efect benefic nu numai prin prisma informațiilor clare la situații concrete, ci și pentru faptul că persoanele informate ajung să aibă un grad mai scăzut de anxietate în fața evenimentelor neprevăzute.

Evident că teoria nu se potrivește mereu cu practica, însă este mult mai bine gestionată situația când ai trasate repere despre cum/ce ar trebui făcut.

Remarc, cu bucurie, că viitorii părinți încep să se îngrijiască și de pregătirea lor emoțională, pentru întâmpinarea copilului. Cu cât ești mai echilibrat emoțional, pregătit(ă) pentru schimbările ce vor apărea în viața ta și a voastră, cu atât vei resimți perioadele încărcate ca fiind unele perfect gestionabile și vei găsi mai repede soluții pentru problemele apărute.

Care sunt pașii recomandați pentru viitoarea mamă, pentru a trăi experiența sarcinii cât mai frumos și pentru a fi pregătită pentru ce va urma?

  • în primul rând, asigură-te că ești la zi cu toate analizele și controalele medicale, astfel încât să îți elimini temerile și gândurile negative, cel mai adesea fară o bază reală;
  • chiar dacă bucuria vă copleșește și ai dori să afle toată lumea că veți deveni părinți, fi precaut(ă). Asteaptă până în jurul săptămânii 12 pentru a da vestea lumii. De ce ar trebui să aștepți atât de mult? Șansele să apară complicații sunt mult mai reduse începând cu trimestrul II de sarcină.
  • întreabă medicul sau mergi la control dacă simți că ceva nu este în ordine. Doar o părere avizată te poate clarifica;
  • gândește pozitiv, acceptă faptul că stările neplăcute care pot apărea sunt doar un al mod prin care bebelușul îți arată că se pregătește să vă întâlnească. Cu cât vei privi aceste stări mai ”cu groază”, cu atât le vei da o șansa mai mare să îți controleze starea de spirit și să te priveze de bucuriile sarcinii;
  • acceptă faptul că schimbările corporale sunt ceva natural, corpul are nevoie să se modifice pentru a face loc unei alte vieți. Nu este împotriva ta, ci doar te susține;
  • discută cu parterenerul tău. Discutați, râdeți, glumiți…fiți sinceri unul cu celălalt. Fiecare dintre voi are emoții pentru ce va urma, dar, pentru moment sunteți doar voi. Profitați de timpul asta și consolidați-vă echipa. Cu cât relația voastră este mai stabilă, cu atât mai ușor va fi să vă acomodați în noul rol;
  • viitoare mămică, discută cu tine…profită la maxim de clipele de liniște pe care le ai și ia-te la întrebări. Pune-ți gândurile în ordine (știu, este greu în perioada asta), stabilește-ți prioritățile, fă ceea ce te relaxează, întâlnește-te cu alte mame sau viitoare mame, mergi la un grup de sprijin pentru viitoare mămici pentru a găsi și mai multe răspunsuri, fă pace cu trecutul, încheie capitole din viața ta cere nu îți fac bine. Caută să te debarasezi de temeri, de așteptări nerealiste pe care le ai tu sau alții de la tine, fă lucrurile așa cum simți că îți va fi bine;
  • informează-te. informați-vă. din surse sigure, credibile, nu de oriunde. Nu lăsa ca fiecare mic detaliu dintr-un articol citit să te influențeze negativ. Caută mai multe surse până să concluzionezi că este adevărat.

Avem nevoie de emoții!

Adevărul este că, oricât am încerca să ne pregătim, niciodată nu vom fi 100% pregătiți pentru ce va urma și nu vom ajunge părinții perfecți care visăm sa fim. Și asta este un lucru bun!

Emoțiile sunt cele care ne fac să stabilim relații autentice și sănătoase, ele ne ajută să ne construim temelii solide pentru tot ceea ce va urma. Trebuie să învățăm să le folosim în favoarea noastră. Emoțiile sunt cele care ne ajută să supraviețuim, să cautăm soluții, să ne mobilizăm, să verificăm dar cel mai important…emoțiile ne fac umani!

În momentul în care vei înceta să te mai încarci cu povara ”trebuie să fiu părintele perfect”, cu o continuare nespusă ”altfel nu voi fi un părinte bun”, te vei elibera de tot stresul acumulat și vei începe să te bucuri de ceea ce se întâmplă în prezent, în viața ta, în familia ta. Eliberat fiind ce această presiune, vei găsi soluții mult mai eficiente și mai rapide pentru tensiunile existente, vei învăța să te relaxezi și în felul acesta vei găsi drumul spre noi sensuri, la probleme vechi.

Unde ar mai fi farmecul dacă am ști exact ce va fi, cum va fi, cand va fi…cum ne va ajuta asta să ne dezvoltăm?

Dorința de informare

Faptul că trecem prin propriul filtru fiecare informație primită pentru a vedea în ce măsură sau cum ar putea să ajute familia noastră să se dezvolte, modul cum implementăm schimbările dar și deciziile asumate în ceea ce privește creșterea, îngrijirea și educarea copiilor și corectarea greșelilor pe care inevitabil le vom face, toate acestea sunt calități pe care părintele perfect le are.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *