
Beneficiile umorului la copii
Psiholog Simona Marin
Simtul umorului
Se formeaza in primele luni de viata. In jurul varstei de 6 saptamani, bebelusii sunt fascinati de jocul “cucu-bau”, reusind sa zambeasca de fiecare data cand cineva initiaza acest joc.Instinctiv, incurajam rasul copiilor oferindu-le jocuri de anticipare (cum este “cucu-bau”), jocuri de cauza-efect (atunci cand bebelusul atinge o parte a fetei, afisati o fata amuzanta) sau jocuri de miscare (saltand copilul pe genunchi sau prin gadilat).
In cel de-al doilea an de viata se dezvolta umorul autentic, ceea ce inseamna mai mult decat o reactie fizica sau receptiva. In aceasta perioada, copilul incepe sa inteleaga rolul simbolic al cuvintelor si obiectelor. Orice nepotrivire fizica determina o reactie de amuzament copilului. Ei vor folosi, de exemplu, o geanta pe post de palarie, o soseta pe post de manusa, etc.
In jurul varstei de 3 ani, copiii incep sa intelegeaza faptul ca exprimarea verbala, in sine, poate fi amuzanta. Ei se amuza teribil folosind gresit cuvintele, de exemplu spunand in loc de “mami” – “tati”, in loc de “mana” – “picior”, etc. Cuvintele lipsite sens dar si cele care rimeaza, sunt si ele foarte amuzante pentru copiii mici.
Este de precizat faptul ca, anumite glume sau jocuri vor fi amuzante atunci cand sunt facute de persoane cu care copilul este familiarizat, cu care se simte in sigurata. Aceleasi jocuri sau glume pot provoca anxietate si neliniste, daca vin din partea unui necunoscut.
Dupa varsta de 3 ani, se dezvolta un alt stadiu al simtului umorului, copilul reusind sa se amuze nu numai din cauza nepotrivirilor fizice ci si din nepotrivirile conceptuale (de exemplu un adult bea lapte din biberon).
Un alt stadiu in dezvoltarea simtului umorului apare undeva intre varstele de 5-7 ani, cand copilul incepe sa inteleaga cuvintele cu dublu sens. In aceasta prerioada, sunt preferate ghicitorile cu dublu sens.
Incepand cu scoala primara, copiii prefera glumele “gata facute”, memoreaza bancuri, glume si ghicitori. De cele mai multe ori, acestea sunt modalitati prin care cei mici isi exprima o serie de instincte primare. Unul dintre acestea este sexualitatea. Foarte multi copii devin interesati sa afle mai multe aspecte despre sexualitate, punand intrebari legate de glumele cu substrat sexual pe care nu le inteleg.
Cand copiii ajung la varstele de 10-14 ani, ei au deja capacitatea de a intelege nepotrivirile la nivel simbolic. La aceasta varsta ei au capacitatile cognitive de a adauga mai multa complexitatea formei, dar nu neaparat si continutului.
Un copil de 11 ani isi intreaba profesorul:
“- Care este diferenta dintre o cratita si un closet?
-Nu stiu.
-Pai atunci sigur n-o sa vin sa iau masa la dumneavoastra acasa!”
In aceasta perioada, copiii incep sa foloseasca umorul ca arma de aparare impotriva adultilor sau a altor copii. Copiii care ajung sa imite zgomotele de eliminare a gazelor, in timpul orelor de curs, vor fi mereu certati pentru asta. Cu toate ca aceasta forma de umor nu este placuta pentru profesori sau parinti, ea este normala in procesul de maturizare si fortare a limitelor autoritatii.
Beneficiile umorului
- ofera moduri nenumarate de a face fata stresului sau anxietatii;
- ii ajuta pe copii sa “nu se faca de rusine”;
- ii poate ajuta sa isi gestioneze furia sau sa se exprime;
- prin umor copiii isi pot exprima preferintele;
- pot transmite sentimente pozitive sau negative fata de ceilalti;
- copiii apeleaza la glume pentru a-si mentine statutul social.
Pentru stimularea umorului, este recomandat sa va jucati cu cei mici fara seriozitate. Copiii se distreaza foarte tare cand va bateti cu perne, va stropiti cu apa sau va jucati cu faina. De asemenea, este de preferat ca parintii sa apeleze la umor in prezenta copiilor atunci cand sunt stresati.
De multe ori, oamenii folosesc umorul pentru a exprima agresivitatea sau chiar cruzimea. Este foarte important sa educam copiii in asa fel incat acestia sa diferentieze umorul ce exprima ostilitatea de cel inofensiv. Ii invatam in acest fel RESPECTUL si TOLERANTA fata de ceilalti.
NU trebuiesc incurajate glumele ce ridiculizeaza apartenenta rasiala, religioasa, etnica sau dizabilitatile unei persoane. Copiii trebuie sa inteleaga faptul ca unele cuvinte pot provoca suferinta altor persoane, la fel ca agresiunea fizica. Cand copilul face astfel de glume, profitati de oportunitatea de a discuta cu el pe marginea prejudecatilor si respectarea sentimentelor celorlalti.
Foarte util se dovedeste umorul si in cazul copiilor timizi sau retrasi. Ei vor fi fericiti sa aiba activitati amuzante, unde nu trebuie sa spuna sau sa faca ceva anume, in care se pot manifesta liber. Pentru asta, este necesar ca parintele sa aiba spirit ludic si un simt al umorului dezvoltat.
In concluzie, simtul umorului este o abilitate sociala importanta. Umorul este una dintre cele mai apreciate trasaturi de caracter (indiferent daca vorbim de copil sau adult), toti avem capacitatea innascuta de a aprecia umorul.
Rolurile umorului sunt diferite in functie de varsta la care ne aflam, insa, indiferent de varsta, poate contribui la buna intelegere cu ceilalti sau la depasirea problemelor. (L. Shapiro, 1997)