Uncategorized

Cu relatia de cuplu la psiholog

Cu relatia de cuplu la psiholog

Cand apelam la un specialist?

Atunci când starea de îndrăgostire dispare, începe cu adevărat munca pentru constructia solida a unei relații de cuplu. Când vălul a căzut, ajungem să fim enervați de tot ceea ce ne atrăgea la celalalt iar totul pare confuz. Este un proces firesc, de creștere și maturizare a relației. Fie că vedem, acceptam și ne implicam, fie că nu, acest proces există. Și apare în toate relațiile de cuplu.

Felul in care se face tranzitia de la starea euforica de îndrăgostire la realitate depinde foarte mult de fiecare persoana implicată. Dezvoltarea emoțională a fiecarui partener are rol definitoriu in acest stadiu al relatiei.

Se discuta destul de mult in zilele noastre de faptul ca fiecare dintre parteneri au in spate un bagaj emotional pe care il aduce inevitabil si in relatia de cuplu. Tocmai de aceea, atunci cand, nici macar partenerii nu au trecut prin stadiile de constientizare, acceptare si integrare a acestora, este aproape imposibil ca cei doi parteneri sa ajunga sa se simta satisfacuti si fericiti in relatie. Se pot pozitiona intr-o stare de pseudofericire, dar nu vor ajunge sa se conecteze emotional la un nivel mai profund, nu vor ajunge sa isi creeze mediul de crestere personala in cadrul relatiei de cuplu.

Fiecare relatie are anumite momente cheie, peste care partenerii au nevoie sa treaca pentru a continua relatia. Multe dintre cupluri ajung sa se destrame pentru ca, in fata unei crize in care dinamica relatiei lor urmeaza sa se schimbe, nu reusesc sa se acomodeze, nu reusesc sa se simta confortabil sau poate ca nu sunt pregatiti sa iasa dintr-o etapa anterioara.

Se intampla frecvent ca partenerii sa nu fie in egala masura pregatiti pentru parcurgerea unei noi etape. Acest lucru este perfect de inteles, in contextul in care fiecare dintre noi trecem prin propriile experiente de viata, insa nu toti reusim sa le acceptam si sa le integram in acelasi timp. Faptul ca cei doi se pozitioneaza in etape diferite, atrage dupa sine frustrari si conflicte.

Cercetatorii ne arata studii care sustin ca cei mai multi oameni ajung sa aiba dificultati de adaptare in jurul primelor 3 luni de relatie, in jurul perioadei de 3 ani de relatie, la 5 ani de la inceputul relatiei si la 10 ani. Asta daca lasam la o parte faptul ca dinamica este influentata si de o eventuala casatorie, aparitia copiilor, etc. De asemenea, evenimentele marcante din viata unuia dintre parteneri (decesul unui membru al familiei de origine, pierderea locului de munca, dificultati financiare, etc), pot atrage dezechilibre in viata de cuplu, greu de gestionat de catre parteneri.

Atunci cand simti ca:

 • nu mai rezonezi cu persoana de langa tine
 • nu reusesti sa comunici in asa fel incat fiecare sa te faci auzit
 • esti mai iritat/nervos si sensibil la tot ceea ce face sau zice persoana de langa tine
 • nu mai vezi rezolvari ale problemelor si conflictele sunt prezente constant
 • atractia sexuala este diminuata, pe o perioada mai mare de cateva saptamani
 • ajungeti sa va raniti emotional unul pe celalalt, pentru ca nu gasiti modalitati eficiente de a gestiona anumite situatii
 • simtiti ca partenerul nu va mai este aliat, ci mai degraba dusman
 • apare violenta in cuplu
 • apare gelozia si posesivitatea
 • infidelitate, etc.
 • Cat dureaza consilierea de cuplu?

  In principal, consilierea de cuplu este de scurta durata, in jurul a 10-12 sedinte. Uneori 15 sedinte.

  In timpul acestor sedinte, partenerii vor defini problemele cu care se confrunta, le vor fi clare tipurile de compotamente care produc dezechilibre in relatia lor, isi vor constientiza influenta venita din neindeplinirea unor nevoi in perioada copilariei, care se rasfrang asupra relatiei de cuplu. Partenerii se vor concentra si pe aspectele pozitive ale relatiei, vor gasi instrumentele necesare pentru ca ascultarea activa, empatia si intelegerea celuilalt sa fie imbunatatile.

  Se intampla de multe ori ca, dupa inceperea terapiei de cuplu, unul sau ambii parteneri sa isi doreasca si inceperea unui proces individual de psihoterapie. Acest lucru se intampla atunci cand ei devind constienti ca ceea ce au trait si au experimentat inainte nu a fost lasat in urma, aspecte din aceste experiente fiind aduse in prezent si influentandu-le negativ viata.

  Cum ajuta consilierea de cuplu?

  O terapie de cuplu ajuta partenerii sa isi activeze resurse interne, sa-si puna in ordine nevoile si sa actioneze in conformitate cu propriile valori interioare.

  In urma procesului, partenerii vor reusi sa vada dincolo de comportamentele partenerului, emotiile din spatele comportamentelor ce influenteaza negativ viata de cuplu.

  Exista cazuri cand partenerii ajung sa consientizeze ca nu isi mai doresc sa faca parte din relatia respectiva, cand realizeaza ca valorile si scopurile sale nu sunt compatibile cu cele ale partenerului. Tocmai de aceea, este important ca asteptarile sa fie realiste si partenerii sa se implice activ in proces.

  Un specialist va ghida procesul astfel incat cei doi parteneri sa vada dincolo de emotiile primare care ii coplesesc in perioada de criza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *