De ce au copiii comportamente considerate neadecvate?

De ce au copiii comportamente considerate neadecvate?

Psiholog Simona Marin

De cele mai multe ori, un copil dezvoltă comportamente considerate neadecvate în urma unor întăriri ale acestora, ei ajungând să aibă anumite privilegii atunci când se comportartă într-un fel sau altul (ex: după un moment de criză, copilul a primit ceea ce și-a dorit inițial, părintele cedând pentru a pune capăt momentului respectiv, mai ales dacă întreaga scenă se desfăsoară într-un spațiu public). Un alt motiv pentru care un copil tinde să adopte comportamente neadecvate este acela de a se sustrage de la situațiile pe care le consideră neplăcute, dificile sau plictisitoare. Nu este de ignorat nici ipoteza conform căreia un copil manifestă comportamente considerate nepotrivite pentru a atrage atenția asupra sa, acesta simțindu-se ”invizibil” atunci când manifestă un comportament dezirabil.

Factorii care influențează comportamentele copiilor

  • Felul în care un copil reacționează la anumiți stimuli veniți din exterior poate avea cauze multiple, plecând de la predispoziții genetice și ajungând la modul în care părintele se raportează la situația respectivă sau la reacția propriu-zisă venită de la copil.
  • Starea de sănătate precară a copilului, anumite dizabilități fizice ale acestuia, întârzierile în dezvoltare dar și felul deficitar în care acesta reușeste să îți controleze propriile impusuri, atrag după sine situații tensionate între părinți și copii, între părinți sau între părinți și alți adulți.
  • Pe lângă toate cele mentionate mai sus, un alt factor important, ce trebuie menționat, este acela al stresului survenit din partea părinților atunci când copilul nu are un comportament considerat adecvat de aceștia. În aceste momente, părinții dezvoltă un stres suplimentar gândindu-se la faptul că sunt depășiți de situație, că nu știu cum să reacționeze sau ce tehnici să mai aplice în aceste situații. Există și situații în care, din cauza comportamentului copilului, părinții primesc plângeri de la grădiniță/școală, de la persoanele care îi îngrijesc, de la ceilalți părinți din parc, etc. fapt ce îi presează să găsească soluții cât mai rapide.
  • Cei mai mulți dintre părinți nu sunt atenți la micile schimbări sau situații cu care se confruntă familia, ca sistem. Acestea influențează în mod activ felul în care un anumit comportament al copilului a fost perceput înainte și felul în care este perceput după evenimentul în cauză. (ex: dacă în mod obișnuit, familia sau anumiți membrii ai familiei au reacționat pozitiv la felul în care copilul se pregătea să meargă la gradiniță/școală, ca răspuns la unele situații particulare – certuri, stres in plus la job, mai multe responsabilități într-o anumită săptămână, trezit târziu, etc-, aceștia au început să vadă în comportamentul copilului opoziționism și apar dificultăți de relaționare cu acesta.) copilul tinde să fie confuz, să nu înțeleagă ce se întămplă în condițiile în care comportamentul lui nu s-a schimbat. Modul diferit de reacție al părinților, vis-a-vis de același comportament are darul de a aduce frustrări, reacții impulsive și necontrolate din partea copilului.
  • Stările emoționale ale părinților influențează felul în care copilul se va adapta la cerințele acestora. Astfel că, atunci când părinții sunt stresați, obosiți, anxioși sau chiar depresivi, aceștia au tendința de a vedea comportamentul copilului mult mai dramatic decât este în realitate. Există riscul, în această privință, ca ei să înceapă, fără să vrea, să pedepsească unele comportamente pozitive și benefice pe care le are copilul. Vor avea tendința să ”inunde” copilul cu cereri și să aibă așteptări nerealiste de la acesta, adâncind astfel conflinctul dintre ei și copil.

Orice problemă a familie, fie că este vorba de situația financiară, de starea de sănatate a unuia dintre părinți sau chiar a copilului, ajunge la copil prin starea emoțională pe care o transmite fiecare membru al familiei și felul în care aceștia se raportează la comportamentul copilului.

Astfel că, înainte să tragem concluzii pripite legate de problemele de comportament pe care le-ar putea avea copilul nostru, este nevoie să analizam și să acordăm o atenție deosebită factorilor de risc ce ar putea duce la întărirea unor astfel de reacții din partea lui.

Dacă simțiți că situația vă scapă de sub control, nu ezitati să apelați la specialiștii în domeniu care au rolul de a face echipă cu dumneavoastra pentru vă ajuta să gasiți cele mai bune soluții de armonizare a vieții de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *