gelozia

Portretul omului gelos

Psiholog Simona Marin

Ce este gelozia?

Daca ar fi sa reducem gelozia la o simpla definitie, aceasta ar putea fi : Relationarea deficitara intre 3 persoane, in majoritatea cazurilor doua de un sex iar cealalta de sex opus. De cele mai multe ori, persoana care simte gelozia este persoana aflata intr-un relatie de lunga durata, relatie a carei stabilitate pare sa fie afectata de cea de-a treia persoana implicata.

Cel/Cea care se simta macinat de sentimente de gelozie traieste stari de agitatie continua si neliniste, teama, gandurile ii sunt indreptate in acest sens, nu se mai poate controla si, de ce mai multe ori, devine dificil sa se concentreze la sarcinile de zi cu zi.

Gelozia este un sentiment caracterizat de o puternica ambivalenta. Ambivalenta vine din diada iubire – ura. (Ne referim la iubire, insa ceea ce simte persoana in cauza este departe de iubirea autentica). Acest zbucium interior face ca persoana in cauza sa traiasca o adevarata tortura.

Tot acest zbucium face ca relationarea cu alte persoane sa aiba de suferit, astfel ca pot exista rabufniri in relatiile cu colegii de munca, cu prietenii sau in diferite situatii din viata de zi cu zi. De asemenea, poate exista si o abundenta de iubire indreptata inspre altcineva, de obicei inspre copii, prieteni sau o alta persoana apropiata. Acestia sunt coplesiti cu toate sentimentele pe care persoana care experimenteaza gelozia ar fi vrut sa le puna asupra partenerului, fapt ce produce un puternic dezechilibru in ceea ce priveste granitele care ar trebui sa existe intre parinti si copii (daca este vorba despre copii), sau intre prieteni/alte rude etc.

Studiile in domeniu au aratat ca emotiile puternice pot crea dependenta, astfel ca oamenii pot cauta sa simta acelasi timp de emotie cu care este obisnuit si stie cum sa ii faca fata, uneori chiar toata viata daca acest lucru nu devine constient. Asa se intampla si in cazul geloziei. De multe ori, persoanele care resimt acut gelozia cauta des evenimente care sa le dea “dreptul” sa isi manifeste sentimentele de gelozie.

Ce este gelozia?

Ca in cazul oricarei adictii, gelozia nu face decat sa ascunda sentimente mai adanci, care au legatura cu experienta persoanala de viata a persoanei care le manifesta.

De obicei, gelozia tinde sa fie exprimata, astfel ca exista acuze si reprosuri violente chiar la adresa partenerului, ajungand in cele din urma la distrugerea relatiei. Atunci cand gelozia este refulata, sau, mai exact, cand o persoana nu recunoaste ca ar avea sentimente de gelozie, in cele mai severe cazuri aceasta ar putea sa izbucneasca intr-o psihoza.

Daca ar fi sa urmam o paralela cu toxicodependentii, am putea spune ca “asa cum dependenta de droguri ascunde in spatele sau o alta dependenta (relatia cu o persoana de referinta, demna de incredere, tipic idealizata in mama, relatie niciodata traita suficient sau niciodata traita ca un amestec convenabil de refuz si permisiune), tot asa se intampla si cu persoana geloasa : dedesubt se afla “cautarea” unei persoane de a carei iubire nu se poate lipsi” (Hildegard Baumgart).

Pentru persoane geloase este mai important sa fiu iubite decat sa iubeasca, dintr-o nevoie nesatisfacuta in primii ani de viata. Pe langa toate acestea, ajunge usor usor sa se indeparteze de cei apropiati pentru ca manifestarea geloziei nu este considerat un comportament dezirabil.

Ce trecem peste acest sentiment care ne afecteaza viata?

Nu avem cum sa trecem concret peste gelozie, astfel ca solutia pe care o avem este aceea de a transcede gelozia si a urma firul pentru a vedea unde duce acesta si ce se mai ascunde in spatele ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *