
Meditatie, mit si realitate
Psiholog Simona Marin
Aproape de fiecare data cand ne aflam intr-o situatie care ne incarca si pe care o resimtim ca fiind dificil de gestionat, avem tendinta de a cauta solutii ca mai rapide, usor de aplicat si care speram sa readuca linistea in viata noastra.
La aproape orice problema, exista asa zise solutii rapide, care, pentru o perioada scurta de vreme mai atenueaza copleseala si sentimentul ca ceva nu este in ordine. Entuziasmul de a te inscrie intr-un club de lectura, de a incepe sa practici un sport, de a incepe sa frecventezi cursuri de yoga, meditatie, dans, pictura, gasite pe internet si care au texte de marketing bine gandite, au un efect pe termen scurt.
Asa cum entuziasmul atunci cand castigi o suma mare de bani (de exemplu), tinde sa se reduca dupa o vreme, ajungand, in cele din urma la starea emotionala pe care o aveai inainte de eveniment, asa cum, dupa o tragedie in viata noastra, mai devreme sau mai tarziu vom ajunge sa mergem mai departe, tot asa este si in cazul acestor cursuri care se doresc a fi transformatoare.
Nu pentru ca ele nu ar fi utile sau ar fi ceva gresit, ci pentru ca induc sentimentul ca asta este tot ce trebuie sa faci pentru a te vindeca de ceea ce te tine pe loc.
Atunci cand sunt folosite ca o completare pe termen lung, cand devin, pas cu pas, un stil de viata pe care persoana il adopta si cu care se simte foarte bine, abia atunci efectele vor fi vizibile si te vei putea bucura de puterea lor.
De exemplu, prea multe cursuri de meditatie sunt promovate cu ideea de a-ti transforma viata si a-ti rezolva cele mai multe dintre probleme. Adevarul este ca ar putea sa faca asta, dar nu in felul in care iti imaginezi atunci cand esti intr-o situatie de criza si vreo o solutie punctuala la problema care te macina. Si nici atunci cand aceste cursuri sunt folosite, nu pentru a ajunge la o mai mare apropiere de noi insine si de Sinele nostru, ci pentru a putea face fata evenimentele de zi cu zi. In aceasta forma, frecventare unor cursuri de meditatie sau yoga as indrazni sa spun ca te-ar putea tine pe loc in a te aduce mai aproape de o stare de constiinta mai profunda. Practic, ar ajuta mai mult la intarirea formelor de rezistenta pe care le ai si nu ar mai lasa loc de a te face sa vezi ca, exista si alt fel de solutii la situatiile cu care te confrunti.
Daca tot am adus in discutie meditatia, cel mai cunoscut si mai marketat tip de meditatie din ultima vreme este mindfulness-ul. Cursurile aduc in prim plan cateva din tehnicile utilizate in mindfulness, dar sa nu ne lasam pacaliti ca asta ar putea fi meditatie per se. Multi oameni ar putea spune ca, daca asta ma ajuta sa merg la serviciu sau sa imi indeplinesc sarcinile de zi cu zi, este suficient. Si nu este nimic gresit in asta, aveti dreptate. Daca acesta este scopul tau, asta ar putea fi de mare ajutor pentru o perioada de timp.
Dar sa privim lucrurile putin diferit, daca tot ai ajuns sa ai deschiderea spre meditatie, de ce sa nu iei mai mult din asta? De ce sa nu faci din asta un stil de viata care, cu siguranta, iti va aduce beneficii mai mari pe termen lung, te va ajuta sa iti calmezi mintea, sa iti intaresti sistemul imunitar, sa poti gestiona mult mai eficient perioadele stresante din viata, sa poti reduce impactul pe care durerea (fizica si psihica) il are asupra ta?
Impreuna cu un proces de autocunoastere si vindecare a ranilor, ce inconstient ajung sa ne guverneze viata si alegerile pe care le facem, trasformarea pe care ti-o doresti ar veni din interior si tot ceea ce cunosteai sau nu pana acum vor fi privite mult mai clar, mai detasat, fara bagaje emotionale ce devenisera greu de carat.
Elibereaza-te de tot ce te tine pe loc, dar nu mai crede ca totul se produce peste noapte. Intr-o situatie de criza emotionala, prima tendinta este aceea de a actiona imediat, sa schimbam ceva, pentru a readuce cunoscutul la loc. Si este firesc sa fie asa, este o forma de supravietuire. Intelegand ca inainte de toate, ai nevoie sa iti linistesti mintea, ai facut un pas spre autocunoastere si constientizare.
Fa un pas diferit de data asta, stai pe loc si incepe, cu pasi mici dar siguri, sa cresti. Abia apoi vei putea sa iti dai seama mai clar ce este de schimbat, in ce directie vrei sa mergi sau cum vrei sa fie de acum inainte.