Cum implementezi o schimbare si cum o poti mentine
Psiholog Simona Marin
Cum implementezi o schimbare?
Cu toate ca, de multe ori, esti constient(a) la nivel rational, ca ai nevoie sa faci cateva schimbari in viata ta, acestea se lasa asteptate. Iar daca, intr-o zi decizi totusi sa actionezi, ti se poate intampla ca aceste schimbari sa nu dureze. Incerci sa introduci un nou ritual insa “minunea” tine cateva zile dupa care, motivatia dispare si te trezesti ca nu prea mai ai dispozitia necesara sa continui, incepe sa iti fie lene, sa nu mai ai chef….dupa care revii la vechile obiceiuri, esti dezamagit de tine pentru ca nu ai reusit sa faci ceea ce ti-ai propus initial si fara sa iti dai seama te intorci in cercul tau vicios, care nu face decat sa te tarasca intr-o furtuna emotionala din care nu ai gasit INCA iesire.
Cei mai multi dintre oameni au experimentat acest cerc vicios de mai multe ori in viata lor, temele fiind diferite si extrem de diverse (obiectul, comportamentul, situatia, atitudinea din prim-plan putand lua orice forma).
Inca de la inceput exista o eroare care se strecoara, si care are “darul” de a te face sa renunti mai repede decat iti poti imagina la planul pe care il aveai initial.
Sa incepi deodata cu toate schimbarile pe care vrei sa le faci iti va creste considerabil sansele sa renunti foarte curand la tot planul.
Inevitabil vei ajunge la epuizare in doar cateva saptamani sau, in unele cazuri, chiar in cateva zile. Asa ca, daca vrei sa ai parte de schimbari care sa persiste in viata ta, atunci primul obiectiv ar fi acela de a-ti stabili obiective realiste, pe care sa le poti atinge si care sa te ajute sa integrezi noua ta situatie.
Daca iei totul treptat, cate o schimbare care poate, initial iti poate parea insignifianta, daca ii dai voie si ii faci loc in viata ta sa se instaleze si sa va obisnuiti (tu cu ea, dar si ea cu tine), vei ajunge cu siguranta departe.
Sa luam un exemplu concret
Daca dorinta ta este de a slabi, asta cu siguranta presupune schimbarea stilului de viata. Atunci cand o persoana spune ca se apuca sa slabeasca, de obicei incepe sa puna in aplicare toate modificarile deodata:
- Dieta alimentara
- Exercitii fizice
- Schimbari in rutine si obiceiuri
- S. a.
Toate acestea, poate, ajuta pe termen scurt, insa, daca vrei sa faci cu adevarat o schimbare ai nevoie sa inveti rabdarea, perseverenta si sa te bucuri de drum pana ajungi la rezultatul dorit.
Continuam cu exemplul de mai sus, slabitul. Dieta produce schimbari in corpul tau, exercitiile fizice produc schimbari in corpul tau, la fel si schimbarea anumitor rutine. Acesta modificari hormonale sunt interdependente, asa ca…daca incepi cu exercitiile fizice, acestea vor influenta chimia corpului tau si implicit starea ta de spirit. Este nevoie de timp pentru ca organismul sa se obisnuiasca cu noua lui stare si sa o integreze, pana la a o transforma in rutina. Daca alegi sa iti schimbi (de exemple) dieta alimentara, acest lucru va genera transformari aparute in urma lipsei de zahar, de carbohidrati, etc. Da-i timp corpului sa se recalibreze dupa aceste schimbari, mai ales ca, de cele mai multe ori, vor aparea stari de melancolie, tristele, uneori depresie, demotivare, etc. Corpul tau se curata de tot ceea ce a fost in exces, insa se si impotriveste schimbarii, asa ca toate aceste schimbari de dispozitie sunt firesti si, cu cat inveti sa le accepti mai repede, cu atat este vei putea sa le depasesti mai repede.
Cum mentii o schimbare?
Dupa 2-3 saptamani, cand deja ti-ai intrat in ritm cu o mancare sanatoasa si a inceput sa fie o obisnuinta, ai putea introduce si alte schimbari (in exemplul nostru, poti incepe cu exercitiile fizice, yoga, meditatie, etc). In tot acest timp, practicarea unei forme de meditatie sau yoga, cel putin cateva minute pe zi (macar 5-10 minute), te vor ajuta sa inveti sa iti concentrezi atentia asupra drumului tau spre schimbare, sa iti cultivi rabdarea si sa nu te mai critici atunci cand lucrurile nu merg tocmai bine.
Evident, am luat un exemplu aleator ce nu trebuie interpretat ca o reteta, ci doar ca un model de structura pentru schimbarile pe termen lung. Vor fi perioade cand vei avansa mult si repede in drumul tau, dar si perioade mai dificile in care poate vei merge inapoi o vreme. Si este perfect ok sa fie asa. Tocmai din cauza asta, indiferent de ceea ce ti-ai propus sa schimbi in viata ta pentru a ajunge mai aproape de tine insuti, iti recomand sa iei in serios cultivarea rabdarii si a blandetii. Fata de tine insuti. Mai apoi, va fi ceva natural sa emani blandete si bunatate in jurul tau.
Invata sa faci pasi mici si sa te bucuri de fiecare reusita, oricat de mica. Acestia sunt parte din cheia spre succes. Alege intotdeauna acele schimbari care te aduc mai aproape de cine esti tu. Schimbarile venite din suflet sunt cele care se vor mentine in timp.