Terapia online – avantaje si dezavantaje

IMG 1936 – Cabinet Individual de Psihologie

Perioadele dificile prin care trecem de-a lungul vietii au rolul de a ne deschide noi perspenctive si de a ne aduce mai aproape de noi insine. Starile pe care le experimentam in aceste perioade aduc un plus de cunoastere interioara, ne aduc mai aproape de acceptarea tuturor imperfectiunilor care ne fac perfecti.

Uneori, propriile noastre sisteme de adaptare ne sunt suficiente pentru a iesi din impas. Insa, nu de putine ori, avem nevoie sa fim ghidati in acest proces.

Atunci cand intalnesti terapeutul potrivit pentru tine, vei gasi sustinerea pentru a infrunta obstacolele tale. Cu timpul, vei invata sa te descurci singur, sa gasesti noi metode de a depasi starile prin care treci, iti vei activa spontaneitatea si creativitatea, vei apela la resursele pe care le tineai ascunse.

Odata cu schimbarea stilului de viata. psihoterapia online a inceput sa ia avant. Oamenii sunt din ce in ce mai putin dispusi sa petreaca timp pe drum pentru a ajunge in cabinet, mai ales cand exista variante mai comode.

Avantaje

  • Sedintele online se pot desfasura direct din confortul casei sau din oricare alt loc linistit, in care poti vorbi liber.
  • Conform cercetarilor recente, terapia online prezinta aceleasi beneficii pe care le are si o sedinta clasica, in cabinet. Nu s-au remarcat diferente semnificative in acest sens. Cu toate acestea, este nevoie de o implicare mai mare atat din partea clientului cat si din partea terapeutului, pentru ca relatia terapeutica sa se consolideze. Dar tocmai aceasta implicare mai mare este cea care duce la un proces terapeutic benefic, cu impact major pozitiv in viata clientului.
  • Tot ce tine de aria consilierii psihlogice/dezvoltare personala se pliaza foarte bine pe varianta sedintelor online. Nu trebuie ignorata insa importanta felului in care specialistul se adapteaza la aceasta varianta. Este esential ca specialistul sa se simta confortabil si sa fie capabil sa creeze legaturi sanatoase prin intermediul tehnologiei, sa treaca peste barierele faptului ca nu sta fata in fata cu clientul, sa creada in proces si in resursele clientului, etc.
  • Iti poti programa o sedinta mai repede, esti la doar cateva click-uri distanta de terapeut fapt ce poate aduce o stare de liniste, procesul are continuitate indiferent unde te afli, nu mai pierzi timpul pe drum.

Cu toate acestea, in unele cazuri este necesar ca terapia online sa fie alternata cu sedintele din cabinet, pentru un rezultat cat mai bun.

Dezavantaje

  • Trebuiesc luate in calcul si dezavantajele sedintelor online, acestea fiind legate de probleme tehnice care pot aparea, de faptul ca terapeutul are nevoie sa se bazeze pe mult mai multe aptitudini atunci cand nu are la dispozitie toate informatiile legate de limbajul non-verbal, etc. De asemenea, clientul trebuie sa se simta confortabil cu aceasta varianta, sa creada in ea, sa se implice, sa lucreze impreuna cu psihologul.
  • In cazul in care este vorba de o tulburare clinica care necesita mai multa atentie, este de evitat sa ne bazam exclusiv pe sedintele online.